DOBRO DOŠLI U ANONIMNE NARKOMANE

Ovde možete da saznate sve o oporavku od raznih oblika zavisnosti koji nude programi u 12 Koraka; da pronađete podršku ukoliko želite da pomognete sebi a ne znate kako.
Post Reply
PasMother
Posts: 2
Joined: 14 Aug 2008, 15:29
Location: Beograd

DOBRO DOŠLI U ANONIMNE NARKOMANE

Post by PasMother » 20 Aug 2008, 11:38

Alo ljudi, evo vam i dobrodoslice na Hrvatskom naravno, mislim nemam na Srpskom ali bice, bice jednog dana, sve ce biti samo polako, strpljenje. Opusteno.


Ovaj letak je napisan da odgovori na neka od vaših pitanja vezana uz program Anonimnih narkomana. Naša poruka je vrlo jednostavna: Mi smo našli način da živimo bez droge, i sretni smo to podijeliti sa svakim kome je droga problem.


DOBRO DOŠLI U ANONIMNE NARKOMANE

Dobrodošli na svoj prvi N.A. sastanak. N.A. nudi ovisnicima način života bez droge. Ako nisi siguran da li si ovisnik ili ne, ne brini; samo nastavi dolaziti na naše sastanke. Imat ćeš dovoljno vremena da sam o tome odlučiš.

Možda se, poput nas, na svom prvom N.A. sastanku osjećaš nervozno i misliš da svi gledaju u tebe. Ako je tako, nisi jedini. Mnogi od nas su se osjećali jednako. Kaže se “Ako te grči u želucu, vjerojatno si na pravom mjestu.” Često kažemo da nitko ne dođe greškom na vrata Anonimnih narkomana. Ljudi koji nisu ovisni ne provode svoje vrijeme pitajući se jesu li ovisnici. Oni o tome uopće ne razmišljaju. Ako se pitaš jesi li ili nisi ovisnik, onda vjerojatno jesi. Samo si daj vremena da saslušaš naša iskustva koja dijelimo na sastancima. Vjerojatno ćeš čuti nešto što ti zvuči poznato. Nije važno da li si uzimao iste droge koje drugi spominju. Nije važno koje si droge uzimao; ovdje si dobrodošao ako se želiš prestati drogirati. Većina ovisnika doživljava vrlo slične osjećaje, i fokusirajući se na naše sličnosti, radije nego na naše razlike, uspijevamo pomoći jedni drugima.

Možda se osjećaš beznadno i uplašeno. Možda misliš da ovaj program neće djelovati kao ni druge stvari koje si pokušao. Ili možda misliš da ovaj program radi za nekog drugog, ali ne i za tebe, jer se ti osjećaš različitim od nas. Mnogi od nas su se tako osjećali kad su tek došli u N.A. Znali smo samo da se više ne možemo drogirati, ali nismo znali kako prestati, ili kako ostati čist. Svi smo se bojali ostaviti ono što nam je postalo tako važno. I zato je veliko olakšanje saznati da je jedini uvjet za članstvo u N.A. želja za prestankom drogiranja.

Većina nas je u početku bila uplašena i nepovjerljiva prema isprobavanju novog načina života. Jedino u što smo bili sigurni je da ne možemo nastaviti sa starim načinom života. Međutim, čak i kad smo se skinuli, stvari se nisu odmah promijenile. Čak i naše uobičajene aktivnosti, kao što su vožnja automobilom ili telefoniranje, često su se činile zastrašujuće i strane, kao da ne možemo sami sebe prepoznati. Ovo je trenutak u kojem udruženje i podrška ostalih ovisnika u oporavku zaista pomažu, i mi se počinjemo oslanjati na druge tražeći oslonac i sigurnost koje tako očajnički trebamo.

Ti možda već misliš «Da, ali...» ili «Što ako...?». Čak i ako imaš sumnji, za početak ipak možeš koristiti ove jednostavne savjete: Idi na što više N.A. sastanaka i skupi što više telefonskih brojeva da ih redovito koristiš, a posebno kad osjećaš snažnu potrebu za drogom. Iskušenja za drogiranjem se javljaju i u dane ili sate kad nema sastanka. Mi smo danas čisti zahvaljujući tome što smo tražili pomoć. Ono što je pomoglo nama može pomoći i tebi. Zato se nemoj bojati nazvati drugog ovisnika u oporavku.

Jedini način da se ne vratimo u aktivnu ovisnost je da ne uzmemo tu prvu drogu. Za ovisnika je najprirodnija stvar uzeti drogu. I zato, da bi apstinirali od uzimanja bilo kojeg sredstva koje mijenja raspoloženje ili svijest, mi zapravo moramo proći kroz drastične fizičke, mentalne, emocionalne i duhovne promjene. Dvanaest stepenica N.A. nam nude način kako da se promijenimo. Kao što je netko jednom rekao: «Vjerojatno se možeš skinuti samim dolaženjem na sastanke. Međutim, ako želiš ostati čist i iskusiti oporavak, trebat ćeš proraditi Dvanaest stepenica.» Ovo je više nego što možemo učiniti sami. U N.A. udruženju mi podržavamo jedni druge u nastojanju da naučimo i živimo novi način života koji nas održava zdravima i slobodnima od droge.

Na svom prvom sastanku srest ćeš ljude koji su čisti određeno vrijeme. Vjerojatno ćeš se čuditi kako su uspjeli ostati toliko dugo čisti. Ako nastaviš dolaziti na sastanke i ostaneš čist, razumjet ćeš kako to funkcionira. Postoji međusobno poštovanje i briga među ovisnicima u oporavku, jer smo svi mi morali prebroditi bijedu ovisnosti. Mi se volimo i jedni druge podržavamo u oporavku. N.A. program se sastoji od duhovnih načela koja nam pomažu da ostanemo čisti. Od tebe se ništa ne zahtijeva, ali ćeš dobiti mnogo savjeta. Ovo udruženje nama daje priliku da tebi prenesemo ono što smo mi pronašli: način života bez droge. Mi znamo da trebamo «dati da bi to zadržali».

Dobrodošao! Drago nam je da si došao ovdje i nadamo se da ćeš odlučiti da ostaneš. Važno je da znaš da ćeš čuti kako se spominje Bog na N.A. sastancima. Pri tome mislimo na Silu veću od nas samih koja čini mogućim ono što izgleda nemoguće. Tu Silu smo pronašli ovdje, u N.A., u programu, na sastancima, i u ljudima. To je duhovno načelo koje nam pomaže da živimo bez droge dan po dan, i, kad god je dan predugačak, sat po sat. Zajedno možemo ostvariti ono što nismo mogli sami. Pozivamo te da iskoristiš našu snagu i našu nadu dok ne nađeš svoju. Doći će vrijeme kada ćeš i ti vjerojatno poželjeti podijeliti s nekim drugim ono što je tebi bilo poklonjeno.

NASTAVI DOLAZITI – PROGRAM RADI!

meki
Posts: 1
Joined: 16 Nov 2008, 16:58

Re: DOBRO DOŠLI U ANONIMNE NARKOMANE

Post by meki » 16 Nov 2008, 17:02

BOLJE VAS NASLI

User avatar
Vuk
Moderator foruma
Posts: 936
Joined: 06 Feb 2009, 13:03
Location: Beograd

Re: DOBRO DOŠLI U ANONIMNE NARKOMANE

Post by Vuk » 07 Aug 2009, 23:12

ŠTA JE TO N.A. PROGRAM?

N.A. je neprofitno udruženje, ili društvo muškaraca i žena za koje je droga problem. Mi smo zavisnici u oporavku koji se redovno sastaju da bi jedni drugima pomagali da ostanemo čisti.
Ovaj program podrazumeva potpunu apstinenciju od svih droga. Postoji samo jedan uslov za članstvo, a to je želja da se prestane sa upotrebom droge.
Predlažemo vam da budete otvorenih shvatanja i date sebi šansu. Naš program čine principi koji su tako jednostavno pisani da možemo da ih primenjujemo u svakodnevnom životu. Ono što je najvažnije u vezi sa njima je da oni funkcionišu.
U N.A. nema nikakvih uslova, niti ograničenja. Nismo povezani ni sa jednom drugom organizacijom. Kod nas se ne plaća članarina, ne potpisuje se ugovor, niti se daju obećanja. Mi nismo povezani ni sa jednom političkom, religijskom ili zakonskom organizacijom.
Nismo ni pod čijim nadzorom. Može da nam se pridruži svako, bez obzira na starost, rasu, seksualno opredeljenje, doktrinu, versko opredeljenje ili odsustvo istog.
Nas ne zanima šta ste i koliko ste uzimali, ko su vam bile veze, šta ste radili u prošlosti, niti koliko čega imate. Zanima nas jedino šta vi želite da uradite u vezi sa svojim problemom i kako vam mi u tome možemo pomoći.
Novi član je najvažnija osoba na sastanku, jer jedino davanjem možemo sačuvati ono što imamo. Ono što smo naučili na osnovu iskustava naših grupa jeste da oni koji redovno dolaze na sastanke ostaju čisti.
Moon child

ArcherHat
Posts: 3
Joined: 06 Nov 2018, 14:41
Location: Nicaragua
Contact:

DOBRO DOSLI U ANONIMNE NARKOMANE

Post by ArcherHat » 18 Nov 2018, 20:47

Danas je pusten u rad novi forum Tvorca Grada, dobro dosli
PoЕЎto smo izgubili sve prethodne registracije molimo Vas da se ponovo registrujete
Nadamo se da Vam to neće biti problem?
Pozdrav svima i hvala na razumevanju

bennieteell
Posts: 7
Joined: 20 Apr 2019, 22:04
Location: Denmark
Contact:

DOBRO DOSLI U ANONIMNE NARKOMANE

Post by bennieteell » 26 Apr 2019, 13:39

Pogledala nemam rijeci. Vas dvije i desetero djece, predivno. I jos tako zgodne obje.

Post Reply