Al-anon meditacije

Ovaj forum je za osobe koje su u bliskoj vezi sa zavisnicima i koje pate uz njih, bez obzira da li zavisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovde možete da postavite pitanja i razmenite mišljenja, informacije i iskustva o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne zavisnicima
Post Reply
User avatar
feniks
Posts: 245
Joined: 09 Jun 2008, 14:41
Location: Novi Sad

Al-anon meditacije

Post by feniks » 31 Jan 2010, 13:49

Pre više meseci uzela sam da čitam knjigu ONE DAY AT THE TIME IN AL-ANON. Lagano je čitam, prevodim tekstove, nekad je danima ne taknem, pa joj se opet vratim, i shvatam kakvu divnu literaturu imam pred sobom, uputstva i načela koja me podižu kad padnem i daju snagu da nastavim dalje kad mi je najteže i kad počnem da zaboravljam (a sklona sam zaboravljanju pa treba često da se podsećam :-) )
Pre mesec dana u domu zdravlja za bolesti zavisnosti sam prisustvovala sceni koja me je mnogo rastužila, podsetila na mene kakva sam bila nekad, a nisam znala ni kako da pridjem ni kako da pomognem dotičnoj gospodji – u pitanju je bila majka zavisnika, ogorčena, razočarana, besna..... ništa nisam učinila.....
S obzirom da je ovaj forum jedinstven u ovoj našoj Zemlji Čudesa, podeliću svoje prevode meditacija iz knjige ovde u želji da pomognem ljudima koji su se našli u sličnoj situaciji.
Naglašavam da ovo nije zvaničan i odobren prevod od strane WSO I ako neko od moderatora smatra bilo šta nije u skladu sa propisima molim da mi se obrati na pp.

Pisaću kao što je u knjizi napisano – kao da se radi o alkoholičaru, ukoliko se radi o zavisniku o drogama (bilo kojim) potpuno je isto, jednostavno gde piše alkoholičar, čitajte zavisnik, gde se spomene alkohol, čitajte droga.

********************************************************************************************************************************************************

Januar 02.

Ako bih sela u miran ugao i pogledala na dešavanja u svom problematičnom životu na način kao da ispitujem tudji život, ili čitam o tome u knjizi, kako bi mi to tad izgledalo? Znam da ovo mogu uraditi jedino čuvajući sebe od samoopravdavanja, suočavajući se sa činjenicama iskreno. Jesam li rekla ili uradila nešto na brzinu, u ljutnji ili očaju što je učinilo moju situaciju još gorom? Ima li stvari kojih se pisećam sa žaljenjem? Mi učimo samo iz iskustva i jedino možemo da ne dopustimo da ponavljamo greške iz prošlosti.

Današnji podsetnik:

Neću nasesti na alkoholičarevu želju za kaznom da bih ga rasteretila krivice.
Neću se svadjati niti plakati jer mi to neće pomoći da prevazidjem teškoće u kojima se nalazimo. Probaću uporno da se nosim sa svojim teškoćama dan po dan, krotkim / mirnim stavom uvek imajući na umu da to činim za svoju dobrobit.

„Kada sam izazvana ili gurnuta u nerazumo ponašanje molim te Bože, da se zaustavim i razmislim pre nego što kažem ili uradim bilo šta. Molim Te ukloni ove impulse i pomozi mi da izrastem u osobu kakvom bih želela postati.“


Januar 03.

Zašto traćim dragoceno vreme i energiju pokušavajući da shvatim šta je uzrok alkoholičarevog pijenja (narkomanovog drogiranja) – zašto ne misli o svojoj porodici, obavezama, reputaciji? Sve što teba da znam je da pati od bolesti – alkoholizma / narkomanije, kompulzije da pije / drogira se. Zašto nemam saosećanja prema njemu i njegovoj bolesti kad sam spremna da osećam žalost za ljude koji imaju druge bolesti? Da li krivim te ljude? Da li njega
krivim? Zašto ga krivim? Hoću li ga izlečiti prigovarajući mu? Mogu li pogledati u njegovo srce i shvatiti pravu prirodu njegove patnje?

Današnji podsetik:

Činjenica da sam ja suprug/a, dete, roditelj ili prijatelj zavisnika ne daje mi pravo da pokušavam da ga kontrolišem.Mogu samo pogoršati situaciju tretirajući ga kao neodgovorno bezobrazno dete.

„Danas obećavam Gospodu i sebi da ću pustiti problem koji uništava moj mir . Molim te Bože da se odvojim od situacije ali ne i od zavisnika koji pati i kome će možda biti od pomoći da nadje put u treznost promena mog stanovišta i ljubav i saosećanje koje sam sposobna da izrazim.“
Last edited by feniks on 08 Feb 2010, 23:53, edited 1 time in total.

User avatar
naca
Moderator foruma
Posts: 765
Joined: 26 Mar 2008, 00:47
Location: Beograd

Re: AL-ANON MEDITACIJE

Post by naca » 01 Feb 2010, 14:35

Draga feniks, svracam samo da te puuuno pozdravim
i kao jedan od moderatora, da te obodrim da slobodno prevodis i stavljas na forum te odlicne tekstove.
:romance-kisscheek:
Bolje je praviti se da si glup, nego praviti se da si pametan...

User avatar
kole
Posts: 289
Joined: 04 Apr 2008, 11:16
Location: Beograd

Re: AL-ANON MEDITACIJE

Post by kole » 01 Feb 2010, 14:42

SAMO NAPRED,
svaka cast,

Pozdrav i sve najbolje,
kole
One Day At A Time
D A N A S N E P I J E M

User avatar
feniks
Posts: 245
Joined: 09 Jun 2008, 14:41
Location: Novi Sad

Re: AL-ANON MEDITACIJE

Post by feniks » 03 Feb 2010, 10:53

Januar 24.

Da li sam shvatala, kad sam došla na Alanon, da zavisnost nije nešto što alkoholičar može podrediti svojoj volji? Naravno da nisam! Ali kad sam to čula iznova I iznova, da alkoholičar pati od bolesti, zašto mu se opet obraćam I ponašam se prema njemu/njoj kao da je svojevoljno loš/a?
Znam, kada dublje pogledam, da je alkoholičar u osnovi dobro I osetljivo ljudsko biće, ali dok se ta misao učvrsti u mojoj glavi biće nemoguće da se reflektuje u mom ponašanju, I odnosu ka zavisniku.

Današnji podsetnik:


Argumenti su beskorisni protiv bolesti. Samilost/ saosećanje I razumevanje sa moje strane mogu imati lekovitu moć jer me uče da ne kažnjavam.
Čak iako spokoj koji stičem u Alanonu ne donosi promenu kod zavisnika, mene će naposletku ojačati da se suočim sa svojim problemima sa više razuma.

“ Molim te Bože, da zapamtim, sakoga dana, svakoga sata, naročito u vreme krize, da će neprijateljsko ponašanje sa moje strane samo dodati ulje na vatru koja nas može uništiti oboje”.

User avatar
feniks
Posts: 245
Joined: 09 Jun 2008, 14:41
Location: Novi Sad

Re: AL-ANON MEDITACIJE

Post by feniks » 04 Feb 2010, 22:36

April 13.

Nije čudo da i AA i Al-anon naglašavaju važnost življenja jenoga dana u vremenu.Koliko dragocenog vremena potrošimo razmišljajući i nagrizajući sebe nad prošlim greškama i propuštenim prilikama! Koliko često nas obeshrabrujuće pretpostavke zavode u razmišljanje o “šta će se desiti”.
Jučerašnjica nema vrednost izuzev iskustva korisnog u pravljenju sadašnjice i plodnije budućnosti.
Može u početku biti teško odbaciti ove negativne navike razmišljanja. Takodje je olakšavajuće što se možemo rasteretiti jarma prošlosti, i prethoditi, radije nego se plašiti, svojoj sutrašnjici.

Današnji podsetnik:

Opravdano “kajanje zbog prošlosti”može biti svest da smo nekoga povredili. Ovakva kajanja zbog povrede/ogrešenja o drugoga često mogu biti ispravljena time što ćemo se prema njima ophoditi najljubaznije kad god je to moguće. Žaljenje za propuštenim prilikama, može biti obrisano iz naših misli pokušajem da donosimo mudrije odluke od sada.

“ Molim te Bože, oslobodi me kompulzije da mučim sebe zbog prošlosti, i ne dopusti da moj pesimizam boji slike sutrašnjice u crno” / “Molim te, Bože, oslobodi me kompulzije da mučim sebe zbog prošlosti, i pomozi mi da sutrašnjicu vidim lepšu”

“Zadrži u svesti da možemo živeti samo u sadašnjosti i da sve drugo u životu ili je prošlost ili je neizvesno”

User avatar
feniks
Posts: 245
Joined: 09 Jun 2008, 14:41
Location: Novi Sad

Re: AL-ANON MEDITACIJE

Post by feniks » 08 Feb 2010, 23:30

April 15.

Da li smo pravedni u svom besu na osobu koja je u zavisničkoj magli? NIsmo – ukoliko smo prihvatili da je zavisnost bolest. Da li je naša provala besa uz optuživanje i zamerke ikada poboljšala situaciju? Nije li takav postupak sa naše strane samo pojačao naše sopstvene frustracije?
Istina je da takve eksplozije daju momentalno olakšanje našim potisnutim osećanjima, ali jednom kada shvatimo da to samo čini situaciju gorom, možemo uveriti sebe da kanališemo svoju delovanje u donošenje konstruktivnih odluka. Bilo šta što činimo da bismo prisilili zavisnika da učini nešto je obično osudjeno na propast.

Današnji podsetnik:

Zaustaviću se i promisliti pre nego što bilo šta kažem kako svojim besom ne bih učinila teškoće još većim. Znaću da dobro tempirana tišina može da mi donese da vladam situacijom, što besno prekorevanje nikad ne može.

Neka sva gorčina , osveta, bes i vika, i zle reči budu sklonjeni od tebe
(Efešanima)

Blag odgovor oteraće bes, ali teške reči ga pokreću

User avatar
feniks
Posts: 245
Joined: 09 Jun 2008, 14:41
Location: Novi Sad

Re: Al-anon meditacije

Post by feniks » 13 Feb 2010, 21:32

JANUAR 25

Pre nego što je AA došao u život alkoholičara, I pre nego što nam Al-anon doneo novi način života, ispravljanje nečijih grešaka izgledalo je da zavisi u celosti na volji, usmereno na njihovo eliminisanje .
Loše navike I kompulzije ne mogu biti pobedjene niti odredjene odlukama niti obećanjima sebi da više nećemo raditi ovo ili ono. One ne mogu biti iskorenjene – jer šta bi popunilo taj vakuum? Moraju biti zamenjene – svojim suprotnostima.
Tajna je u tome da zamenimo pozitivno umesto negativnog – hoću umesto neću.

Današnji podsetnik:

Ako sam ogorčena I nisam u kontaktu sa samom sobom, promišljeno ću ću vežbati pozitivne misli. Ako sam sklona kritikovanju, usmeriću se na ono što je dobro I zadovoljavajuće I fiksirati svoje misli na tome. Zameniču svoje beskorisne sumnje I strahove verom I poverenjem. Ako mi je dosadno, naučiću nešto novo – makar I novi način da uradim isti stari posao sa više uživanja.

“Prestala sam da pokušavam da teram sebe da eliminišem svoje greške jer to ne daje rezultat. Shvatila sam da mogu da ih zamenim nečim boljim”.

User avatar
feniks
Posts: 245
Joined: 09 Jun 2008, 14:41
Location: Novi Sad

Re: Al-anon meditacije

Post by feniks » 13 Feb 2010, 21:36

Januar 26.

Često vidjamo žene, muževe I roditelje da dolaze na Al-anon jer su dosegli tačku očaja zbog zavisnosti člana porodice.
Kada im je rečeno da svrha Al-anona nije da donese treznost alkoholičaru, već mir I razum njima samima, bilo im je u početku teško da prihvate. Postepeno, filozofija je dopirala do njih I I omogućila da vide problem jasnije. Kada alkoholičar dodje na grupu I bude mu bolje, često imaju osećaj da su gotovi (njihov deo posla je završen) I Al-anon im više nije važan. Ne shvataju da im je potreban “Al-anonov način života “ za stalno.

Današnji podsetnik:

Al-anon je za one koji žive sa alkoholičarem bez obzira da li je on aktivan ili ne.Dok ne shvatimo to, I ne prihvatimo, propuštamo poentu I svrhu ove blagotvorne filozofije.Za one koji žele da dobiju najviše iz toga, to je istinski način života.

“Neka nikada ne zaboravim koliko mnogo Al-anon može učiniti da budem bolja osoba, sa bogatijim, ispunjenijim životom. Nudi mi značenje I mudrost služenja drugima, koje mogu imati u nameri da ispunim sebe.”

User avatar
feniks
Posts: 245
Joined: 09 Jun 2008, 14:41
Location: Novi Sad

Re: Al-anon meditacije

Post by feniks » 17 Feb 2010, 08:52

Januar 27.

Neki od nas su još uvek u agoniji života sa aktivnim alkoholizmom. Pitamo se zašto alkoholičar ne shvata šta piće radi njegovoj porodici.Sumnjamo da mu je uopšte važno. Ako mu je važno, mislimo, kako može da se ponaša na tako iracionalan način?
U Al-anonu učimo da je ovo pogrešan zaključak; ne možemo znati kolika je užasna njegova patnja zbog osećanja krivice I bola koji nanosi. Njegov jedini način da pobegne od krivice je da ponovo pije.
Naš način da mu pomognemo je da shvatimo koliko je bolestan I koliko je on sam povredjen rezultatima svoje kompulzije. Prigovaranje I suze samo će pogoršati situaciju. Možemo imati strpljenja I saosećanja , bez da mu budemo podupirač, da bi mogao pronaći snagu da potraži pomoć za sebe.

Današnji podsetnik:

Ako govorimo sebi “Dokle, Gospode, dokle?” valjamo se u samosažaljenju. Imamo u svojoj moći izlazak iz ponora u kojem smo ako hoćemo da je iskoristimo.
*************************************************************** “…. Hrabrost da promenim ono što mogu.”
**************************************************************************

User avatar
feniks
Posts: 245
Joined: 09 Jun 2008, 14:41
Location: Novi Sad

Re: Al-anon meditacije

Post by feniks » 17 Feb 2010, 08:54

Januar 28.

Život sa alkoholičarem dovao nas je do takve tačke očaja da se osećamo napuštenim od Boga. Naša deca su uznemirena, dugovi su se nagomilali, susrećemo se sa policijom, odlaskom u zatvor, nepoverenje i fizičko nasilje mogu degradirati porodicu. Šta mi mozemo da uradimo? Znamo da je vreme da nešto uradimo, ali kakve korake da preduzmemo? Naše sopstveno razmišljanje je toliko konfuzno da nismo u stanju da donosimo odluke. U takvim krizama treba da potražimo objektivno savetovanje, profesionalnu pomoć. Ali većini nas je važno da koristimo Al-anon sugestiju „Pusti i prepusti Bogu“.

Današnji podsetnik:
Znam da sam nemoćna da se nosim sa svojim problemom sama. Što se više borim da ga rešim, postaje sve teži. Znam da Božanska Moć može da se nosi sa stvarima koje su izvan moje moći. Pokušaću da oslobodim svoje misli svakog straha.

„Bog nas ne lišava svoje ljubavi, mi lišavamo Njega svoje saradnje. Bog me nikada ne odbacuje, ali sam ja možda ta koja je odbacujem njegovu ljubav“

St. Francis de Sales

Post Reply